evighetssekunder.blogg.se

Pija och Poesi

Jag ser (foto mm), Skrivtips, Studentliv, boktips Permalink0
Igår var det dags för ännu ett författarsamtal. Denna gång var det barnboksförfattaren och Illustratören Pija Lindenbaum som kom till skolan för att prata om hur man går till väga för att skapa en barnbok. 
Med boken Lill-Zlatan och morbror raring blev Lindenbaum nominerad till augustpriset för 2006.Hon har fått en rad utmärkelser för sina böcker. 
 
Det var mycket inspirerande och givande att lyssna till Pija Lindenbaum och jag hade gärna suttit kvar en eftermiddag på den föreläsningen. Hon har skrivit och illustrerat hur många böcker som helst och böckerna är översatta i flera andra länder. Hon var både ärlig och ödmjuk när hon berättade om sitt eget skrivande och det gillar jag! Av några av hennes böcker kan nämnas: Else-Marie och småpapporna, Britten och prins Benny, Gittan och gråvargarna, Gittan och älgbrorsorna, När Åkes mamma glömde bort, Kenta och barbisarna och Siv sover vilse.
 

Några av tipsen från Lindenbaum som jag kommer ta med mig inför uppgiften att skriva för barn är:
- Stå i barnens skor och titta på världen, beskriv inte barnens värld uppifrån- alla har varit 5 år....
- Gå tillbaka till din egen barndom och plocka idéer från verkligheten då till nutid. 
- Låt bli att beskriva för mycket;låt bilderna berätta
 
***
 
På kvällen möttes klassen utanför Södra teatern för att gå på Stockholms Internationella poesifestival. 
 
 

Den var 4 timmar inklusive paus och jag kan börja med att säga att den var två timmar för lång för mina öron....Cirka 9 poeter från olika länder framträdde med sina dikter och blev översatta därefter. Kvällens höjdpunkter var få enligt mig men jag tar med mig dessa från gårdagens föreställning;
Poeten Ljubov Jakymtjuk från Ukraina. Hon läste en stark dikt om kriget med sådan inlevelse att jag blev berörd trots att jag inte förstod vad den handlade om innan jag hörde tolkningen. 
Poeten Abdellah Taïa från Marocko och boende i Paris läste sin dikt  "En trädgård i väntan..." . Att lyssna på franska är som poesi och dikten tolkades av Rikard Wolff gjorde texten ännu bättre. Rikard Wolff sjöng även en tonsatt dikt av Abdellah Taïa ; En skrift för två. Den var otroligt fin- finns att lyssna på på Spotify. 
För övrigt var poeten Julian T Brolaski från USA helt ok och Frida Hyvönens första låt.....Tills nästa gång bör de verkligen se över upplägget. Halva publiken hade gått när föreställningen var slut....
Till top